Зовсім недавно Менський краєзнавчий музей поповнився новим експонатом – ступою та товкачем кінця 19 сторіччя. Ступа – посуд що виготовлявся з дерева, металу, фарфору чи скла. Використовувалась для подрібнення харчових продуктів, в основному круп. Ступи невеликих розмірів використовувались для подрібнення лікарських рослин, заправки з товченого сала для борщу, подрібнюють рибу та печінку. Подрібнюють продукти за допомогою масивного товкача. Перші ступи з’явилися приблизно 8 тисяч років до нашої ери і використовувалась для подрібнення харчових продуктів. Для ефективного подрібнення ступу не наповнюють більше ніж 5% її об’єму. Робочі поверхні товкача і ступи не вкривають лаком та не шліфують, щоб не допустити зіскакування товкача. Ступа що перебуває в експозиції має висоту 76 см. і діаметр 26 см. З новим експонатом можна ознайомитись вже сьогодні.

Кiлькiсть переглядiв: 907